HIEMAN INFOA

Jasmin, Lapin Matkailuopisto, Levi-Instituutti. Valmistun nyt keväällä matkapuolelta. 

Postauksissa on kuvana vaan pieni kollaasi, päivitän tuonne albumiin kuitenkin kuvia enemmän ja isompina (lisään sitä mukaan kun kerkeän, eli sieltä kannattaa katsoo kans). 

Kamoon China projektin kautta lähin harkkaan Kiinaan :)

http://www.classictravel.net.cn/

 

KE - TO 2.3. - 3.3.2016 ENSIMMÄINEN JA TOINEN PÄIVÄ

Lensin matkaan  Oulun lentoasemalta keskiviikkona 2.3., josta mun lento lähti iltapäivä kahden jälkeen. Koneen vaihto oli Helsinki-Vantaalla jossa oli vajaa kaksi tuntia ennen suoraa lentoa Shanghaihin.

Shanghain lento kesti reilu yhdeksän tuntia. Sain ikkunapaikan ja viereen sattui onneksi mukava henkilö, jonka kans juteltiin lennon aikana paljon.Pitemmän matkan lennoissa on se hyvä puoli, että edessä on oma näyttö, josta voi katsoa laajasta valikoimasta sarjoja ja elokuvia oman maun mukaan. Siinä on myös eri radiokanavia, mistä voi kuunnella musiikkia.

Torstaipäivän puolella aamulla kaheksan jälkeen oltiin lentokentällä, josta lähettiin bussikuljetuksella hotellille. Puolen päivän aikaan mentiin parin uuden tutun kanssa etsimään ruokapaikkaa läheltä. Ruokapaikka löytyi, ja tilattiin kyllä aivan liikaa ruokaa. Syömäpuikoilla syötiin ensimmäistä kertaa, ja saatiin paljon nauravia katseita meihin..

Siitä mentiin sit Nanjing Roadille markkinoille. Markkinapaikka oli vähän hukassa. Aateltiin, että markkinat on ulkona, mutta nämä markkinat olivatkin sisällä ja monessa eri kerroksessa. Aikamme siellä pyörittiin, mutta sitten mentiin Mäkkärin kautta takas hotellille.

Mentiin ihan ajoissa nukkuun, kun oli vähän jetlagia. Täällä on kello siis 6 tuntia Suomen aikaa edellä ja lentokoneessa mä nukuin vajaa tunnin.. Hotellihuone on ihan jees, sänky on samalainen kun lattialla nukkuis ja kylppäri oli hirveessä kunnossa. Onneksi kaikkeen tottuu, niin ei sillä nyt niin väliä oo.

Lisää kuvia löytyy albumista.

Kuvat: 1. Matka Shanghaihin. 2. Lentokoneen ateria. 3. Mun huone tälle kuukaudelle. 4. Ensimmäisenä päivänä tilattu ruoka. 5. West Nanjing Roadin puistosta. 6. Kadulla joku patsaan tapanen.

PE - 4.3.16 SHANGHAI I&C FOREIGN LANGUAGES SCHOOL

Torstaina aikasin aamusta bussi tuli hakemaan ja lähettiin porukalla Shanghai I&C Languages Schoolille, jossa päivä alkoi kiinan kielikurssilla. Mieleen ei jäänyt kyllä muuta kuin Hei ja Kiitos kiinaksi. Näitä on nyt joka keskiviikkoaamuna pari tuntia aamusta, saa nähdä miten sitä oppis.

Kielikurssin jälkeen tutustuttiin kiinalaisiin liiketalouden opiskelijoihin. Niiden kanssa esittäydyttiin, juteltiin, hengailtiin ja käytiin koulun kaupassa. Käytiin kans lounaalla heidän kanssa koulun ruokalassa. Sen jälkeen meillä oli pieni opetus Tai Chista, ja se oli kyllä iha hauskaa.

Takaisin luokkaan. Joku suuri taiteilija tai arvostettu kuvamataidonopettaja tuli pitämään mielle piirrustustunnin. Kiinalaiseen tapaan simppelisti piirtäminen oli mukavaa. Tää taiteilija siis piirsi omalle lapulle ja me matkittiin sitten siitä. Kinkkikaverit käänsi mun nimen kiinaksi, siitä näkyy kuva kollaasissa.

Otettiin sit taksi ja mentiin metroasemalle ostaan pitkäaikaset kortit julkiseen liikenteeseen.Lähettiin taas pienellä porukalla shoppailemaan (ruuhka-aikaan..), tällä kertaa oikeisiin liikkeisiin. East Nanjing Roadilta löytyi paljon shoppailtavaa. Aikaa meni ja kauan, niin otettiin taksi hotellille koska oli sovittu yhteisestä ruokailusta koko porukan kans. Taksi makso about 35 rem/yuan, eli vajaa 5e. Julkisilla kulkeminen on muutenkin edullista, bussi maksaa euroissa 30sent, metro noin 60sent.

Kävelyn jälkeen päädyttiin Pizza Hutiin, jossa ei oltu totuttu isoon ryhmään. Paikalla oli myös jonkun lapsen synttärit, ja juhlijat tulivat meidän kanssa sit ottamaan kuvia. Oltiin vähän että whaaat, mutta ne on kuulemma arvostetumpia kun on saanut yhteiskuvan länsimaalaisen kanssa... Okeii.   

Lisää kuvia löytyy albumista.

1. Shanghai I&C Foreign Languages School. 2. Kouluruoka. 3. Maisemaa koulurakennuksesta. 4. Mun nimi Kiinaksi. 5. Ruuhka-aika metrossa. 6. Mä East Nanjing Roadilla

LA - 5.3.16 SIGHTSEEING

Opas tuli hakeen meiät hotellilta, josta lähdettiin bussilla sightseeing tourille. Ensimmäisenä oli Jade Buddhan temppeli. Temppeli oli keskellä työmaa-aluetta josta kuului hirveä melu, ja ympärillä näkyi pilvenpiirtäjiä. Tosi hyvä paikka “mietiskelyyn” jne. Paikka oli tosi hienon näköinen, mutta turistipaljouden takia ei voinut keskittyä sen kummemmin mihinkään tiettyyn paikkaan.

Matka jatkui eurooppalaistyyliselle alueelle, jossa kävimme syömässä jäätelöt. Tulopäivästä lähtien lämpöä on ollut yli 20 astetta, mutta sightseeingin aikana auringossa oli varmasti jotain 25.. onneksi. Jatkettiin bussilla Bundille näköalapaikalle, jossa sit kuvailtiin pilvenpiirtäjiä ja selfieitä. Näköalapaikan ja Bundin välillä on joki, joten kuvia sai helposti otettua. Tästä sit jatkettiin Bundin puolelle lounaalle, keskelle tuotiin hirveästi ruokaa ja siitä sit otettiin omalle lautaselle ja sähellettiin puikolla.

Seuraavana sightseeingiin kuuluin Yu Yuan Gardenilla käyminen ja teeseremonia. Yu Yuan Garden on Old Shanghain alueella, jossa ihmisiä oli kojukadulla ja aukiolla tosi paljon. Itse gardenissa ei ollut niin tungosta, vaikka ihmisiä sielläkin oli ja paljon. Taas kiinalaiset (ja intialaiset miehet) ottivat meistä kuvia, salaa meidän kans selfieitä ja osa tuli jopa kysymään kuvaan. Aikamme pyörittiin gardenissa, ja mentiin sitten teeseremoniaan. Maisteltiin erilaisia teitä, ne oli niin hyviä ja maistu oikeasti ees joltain.

Opas neuvoi meille reitin metroasemalle, ja lähdettiin sit taas samalla porukalla (mä, Erika, Sini ja Jenna) keskustaan. Metroissa on yleensä ruuhkaa aamulla silloin kun ihmiset menee töihin, ja silloin kun pääsevät töistä.

Illalla lähdettiin sit melkeen koko Suomiporukalla viettään iltaa Heng Shan Roadille, joka on tunnetuin baarikatu. Siinä se ilta sit meni.

Lisää kuvia löytyy albumista.

1. Yu yuan gardenin ulkopuolelta. 2. Lounas. 3. Bundilla. 4. Yu yuan gardenista. 5. Vihree alue Gardenia, pilvenpiirtajiä taustalla. 4. Romeo/Julia teekukka.

Näillä on etuajo-oikeuus.. Ilosen näkoinen

SU 6.7.16 KIINALAISTEN KANSSA

Kiinalaiset opiskelijat vei meidät tutustumaan taas uusiin paikkoihin. Käytiin kapealla kojukadulla, missä myytiin kaiken näköstä pientä juttua, vaatteita, ruokaa jne. Väkeä oli ja paljon, onneks mun ja Jennan kanssa oli kaks kiinalaista opiskelijaa, muuten oltais varmaan eksytty sinne labyrinttiin. Monia eri metrolinjoja käytettiin ja päästiin Shanghain China Art Museumiin. Sielläkin liikuttiin kiinalaisten kanssa, taulut oli hienoja - ne kertoi sodistakin. Päivä meni nopeesti ohi ja mentiin taas ravintolan kautta hotellille nukkumaan..Tuli hieman lyhyempi postaus, mut nyt alan kirjottaa vaa sillon ku on juttua!

Lisää kuvia löytyy albumista. 

1. Kojukadulla. 2. Kivennäisvettä jonka päällä jätskiä. 3. China Art Museum. 4. Pelottava taulu. 5. Kadulta. 6. Mä, Jenna ja kaks kiinalaista tuttavuutta.

7.3 - 11.3.16 EKAT ARKIPÄIVÄT

Tiiän jo tätä kirjottaessa, että tästä tulee vähän pitempi postaus, tai sit vaa sekavampi, koska kerron pitemmästä ajasta.

Pääsin harjoitteluun Classic Travelille, joka on matkatoimisto täällä Shanghaissa. Pääsääntöisesti tää matkatoimisto järjestää matkoja Aasian alueelle. Alapuolelta löytyy linkki Classic Travelin nettisivuille, josta voitte lukea lisää. Maanantai aamuna mentiin opettajan kans työpaikalle taksilla, tavattiin yhdessä Selina - joka on mun työpaikkaohjaaja. Kaikki sujui hyvin, mulle näytettiin talon paikkoja ja sain oman työpisteen. Toimisto on tosi paljon isompi mitä kuvittelin. Melkeen heti tuli ensimmäinen lounastauko, ja lähin Yolandan ja Linnean kanssa syömään, ne on mun työkavereita. Kiinassa poikkeuksetta kaikilla on myös englanninkielinen nimi.

Annoin mun tuliaiset työporukalle, ja hetken päästä mä sain mun työkavereilta jotain terveysteetä! Vielä en oo sitä päässyt maistamaan. Hoksasin kans, että pihalla olevassa parkkipaikassa autot on kahdessa eri kerroksessa, tavallaan niinku hissinä pitää ottaa ylhäällä olevat autot alas. Aika kätevää.

Maanantain työpäivän jälkeen miitattiin Jennan ja Erikan kans People's Squarin metroasemalla, jossa hommattiin meille kiinalaiset SIM-kortit. Heti kaikki helpottu, kun netti toimi joka paikassa ja pysty soitella kaikille.


Tiistai-aamuna suunnistin yksin mun työpaikalle, jäin kyllä väärällä pysäkillä pois mutta löysin silti perille. :D Tiistaina oli kans sateisin päivä mitä tähän mennessä on ollu, vettä satoi ja paljon. Aamulla kävin hakemassa lähikaupasta sateenvarjon, ilman sitä ei ois pärjänny. Käytiin lounaalla paikassa, jossa valittiin hyllystä raaka-aineet, mitä keittoon haluaa. Mä otin vaa semmosta mikä näytti hyvältä, olihan se keitto sit hyvää mutta ei se mitään täyttänyt...

Keskiviikko aamu starttasi kiinankielenkurssilla. Mentiin bussilla koululle, jossa parin tunnin ajan tosi ahkerasti opiskeltiin uusia sanoja ja lauseita kiinaksi. Kuva-albumista löytyy kuvia siitä, mitä me opiskellaa. Nähtiin sit meidän kiinakamuja kurssin jälkeen, otettiin Jennan ja Erikan kans taxi ja tultiin lounaalle hotellin lähelle. Tästä jatkettiin sit töihin. Töitten jälkeen käytiin Jennan kans ostoskeskuksessa, missä sit shoppailujen jälkeen käytiin Pizza Hutissa syömässä oikeen jälkiruoan kera!

Torstaina taas aamusta töihin ja illalla takas, jonka jälkeen käytiin taas Jennan kanssa ulkona syömässä. Tällä kertaa testattiin hotellia vastapäätä olevaa kahvilaa, jossa syötiin tosi hyvät toastit! Perjantaina töitten jälkeen odotettiin ilta kymmeneen asti Siniä Changzhousta, käytiin kaupassa, tultiin hotellille ja lähdettiin meidän suomiporukalla viereiseen pubiin istumaan iltaa.

Viikko meni rauhallisesti, totuttelua Kiina-arkeen ja kulttuuriin.

Lisää kuvia löydät albumista!

1. Yhtenä päivänä kerättiin keittotarvikkeet hyllystä. 2. Valmis keitto. 3. Classic travelin ständi. 4. Sain teetä työkaverilta. 5. Parkkipaikkoja kahdessa kerroksessa. 5. Torstain lounas.

LA - SU 12.-13.3.2016

Jennan, Sinin ja mun selfie towerissa.

Lauantaina käytiin aamupalalla Jennan ja Sinin kanssa hotellin vieressä olevassa kahvilassa. Siitä suoraan kinkkikamut tuli meitä hotellille vastaan, josta lähettiin metrolla koko porukalla ostoskeskukseen. Ostoskeskuksen liikkeet olivat vähän tyyriimpiä, mutta Jennan kans ajateltiin silti kierrellä kauppoja, koska aikaa keskuksessa oli tunti.. Kiinalaiset kamut oli tästä ihmeissään, koska niin hintavia liikkeitä et ei kuulemma kannata kierrellä. Koitettiin siinä selittää että halutaan vain katella, ei ne oikein ymmärtäny nii mentii sit kahville yhteen kahvilaan.

Jatkettiin siitä sit kävellen jonnekkin kommunistikadulle (vissiin) joka on tärkeä kiinalaisille, mut sinne ei päästy, koska katu oli remontin takia suljettu. Siinä sit kiinalaiset mietti että mennään museoon, me ei siitä ajatuksesta oikein tykätty, niin mentiin sit Pudongin pilvenpiirtäjäalueelle, jossa mentiin yhteen korkeimmista pilvenpiirtäjistä. Paikka toimi hotellina, ja ylimmässä kerroksessa oli menossa yksityistilaisuus niin ihan korkeimmalle ei päästy. Silti maisemat oli hienot, saasteiden läpi näki silti pitkälle!

Viiden aikoihin päästiin vapaalle, lähdettiin tyttöjen kans keskustaan syömään ja siitä sit copymarkkinoille tinkaamaan. Päästiin yhden kojun secret roomiin Seurattiin ku hai laivaa sitä myyjää, yhtäkkiä oltiin neljän seinän sisällä, jossa ovi oli säpissä ja ovea vahtimassa mies. Sisällä oli kans joku muu ostosten tekijä. Siinä kun hän oli lähössä pois, niin mentiin samalla ovenavauksella pois huoneesta. Eihän ne siellä mitään pahaa tee, mutta hieman jännitystä elämää..

Ilta meni siinä sit istuskellen hotellin vieressä kahvilassa. Sunnuntai-aamuna herättiin ihmisten aikoihin ja lähettiin toiselle copymarkkina-alueelle Jennan, Sinin ja Sannin kans. Siellä meni monta tuntia aikaa, jonka jälkeen mentiin syömään Nanjing Roadille ja siitä takas hotellille. Sini ja Sanni lähti takaisin Changzhouhun, missä he on harjoittelussa. Jennan ja Erikan kans lähettiin vielä Walmarttiin ruokaostoksille, jossa aikaa meni pari tuntia. Kadulta käytiin Jennan kans ostamassa Cococafesta kaakaota illaksi, Erika päätti ostaa bataatin illaksi.

Lisää kuvia albumissa.

MA - TO 14.-17.3.2016

Maanantaina sain herätä vähän myöhemmin, kun Selina, mun työpaikkaohjaaja sano mulle että tulla puol 10 aikaan SEA Morning Coffee -tapahtumaan kattomaan minkälaista siellä on. Morning Coffee tapahtuma oli viiden tähden hotellissa ja messujen tapanen, siellä oli eri matkatoimistojen pöytiä, ja myös hammasklinikoiden, kansainvälisten koulujen, kielikurssien, luomutuotteiden yms pöytiä. Tapahtuma oli tarkotettu SEA membereille, ja heille oli järjestetty aamupalatarjoilu hotellin aulaan. Oikeastaan kaikki memberit oli länsimaalaisia, ja musta tuntui että tapahtuma oli yhenlainen ''perheenäitien kokoontumisajot''. Tää Morning Coffee tapahtuma järjestetään kerran kuussa.

Selina lähti sit keskustelemaan mun opettajan kanssa jonnekkin muualle, ja olin sit yksin reilu puoli tuntia pitämässä Classic Travelin messupöytää! Oli siinä kyllä vähän öö aapisella aluksi, koska matkatoimisto ei ollut tullut vielä niin tutuksi että osaisin kertoa joka kohteesta. Hyvin kuitenkin omasta mielestä pärjäsin, eikä kukaan (ainakaan mun mielestä) epäillyt mua, kerroin vaa kaiken niin hyvin ku vain tiesin (englanniksi) paikoista ja jaoin esitteitä ja laukkutägejä. Oli kyllä tosi mukavaa olla yksin siinä, ku hoksas että hyvin pärjää.

Kävin vielä messujen jälkeen opettajan kanssa lounaalla, ja menin kahdeksi töihin. Illalla käytiin syömässä toastit kavereitten kans meän vakkaripaikassa.

Tiistai työpäivän jälkeen suunnattiin East Nanjing Roadille vain kierteleen kauppoja, mutta löydettiin jokainen vaikka mitä heräteostoksia. Viisi kerroksinen Forever21 on petollinen paikka.. Keskiviikkona mentiin taas aamusta opiskelemaan kiinaa, opittiin mm. lukuja ja kertomaan kellonajan jne. Illalla ei tapahtunut mitään niin erityistä, syötiin illalla nuudelia kämpillä.

Nyt torstaina (vihdoin oon saanut kirjotettua postaukset kiinni nykyhetken) käytiin töitten jälkeen Erikan ja Jennan kanssa Walmartissa ruokaostoksilla. Meiltä tosiaan vietiin jääkaappi pois, ei tiietä miksi, niin ei voitu ostaa mitään jääkaappijuttuja. Nuudelia, keksejä ja tämmöstä lähti sit mukaan. Tuossa viereisessä Walmartissa muudään myös eläviä kultakaloja ja kilpikonnia, jotka on samanhintasia kuin esim. leipäpussi! Nää kiinalaiset kuulemma saattaa ostaa nuita ihan huvin vuoksi, ne elää sen noin 3 päivää. Hullua, tyhmää ja surullista mun mielestä... Huomenna vielä pitkä työpäivä ja sit on ansaittu viikonloppu!

 

Lisää kuvia löydät albumista.

1. SEA Morning Coffee tapahtumasta. 2. Yhtenä päivänä pomo tarjos kaikille kakkupalat! 3. East Nanjing Roadilta. 4. Kiinankielenkurssilta. 5. Tipin kaveri, Tipi, Mä, Tipin toinen kaveri ja Jenna. 6. Riisi-kananmuna hördelliä.

18.3.-20.3.16 VIIKONLOPPU

Perjantain ilmasto Shanghaissa oli tosi huono. Oli jo lähemmäs 230 päivällä. Suomessa tuolla asteella määrä on yleensä 8.. Myöhään illalla lähettiin Jennan kanssa käveleskelemään, hypättiin metroon, vaihettiin metroa ja lähettiin Jinjang Park nimiselle pysäkille. Ei tietty mitä siellä on, ajateltiin vain että jok puisto. Päädyttiin sitten suureen tieristeykseen, monessa eri kerroksessa meni teitä. Pitkän alikulkukäytävän päästä löytyi tosi pieni puisto, mihin sit mentiin hetkeksi istuskelemaan.

Ei tietty yhtään, missä päin Shanghaita oltiin eikä osattu ees hahmottaa.  Metrot ei enään kulkenut, joten koitettiin saada taksi, ja kun vihdoin löydettiin yks, niin kuski ei oikein tiennyt mihin mennä. Lopulta hän löys meidän hotellin ja lähti ajamaan. Hotelli olikin parin korttelin päässä! Matka ei maksanut paljoa ja vähän nauratti, kuinka lähellä hotellia itseasiassa oltiin...

Lauantaina aamupäivästä lähettiin Jennan ja Erikan kanssa Shanghai Wild Animal Parkkiin. Metro- ja bussimatkoihin meni yhteensä reilu puoltoista tuntia. Käytiin ostaan liput, otettiin kartta ja lähettiin alueelle. Wild Animal Park oli tosi iso, paljon eläimiä. Oltiin luettu Tripadvisorista, että paikka on hyvä ja eläimet hyvässä kunnossa niin viitsittiin lähtä. Ja no, osalla eläimistä oli kyllä tosi hyvät oltavat, osalla ei... Varsinki norsujen elämä näytti melko kurjalta, 5 isoa norsua melko pienessä tilassa. En viitsinyt ottaa niistä edes kuvia, kun säälitti niin paljon... Silti oli tosi mukava nähdä pandoja, kenguruita, kiraffeja yms! Kuvia löytyy kansiosta.

Wild Animal Parkissa kului aikaa monta tuntia, jonka jälkeen lähettiin keskustaan pitsalle. Illalla mentiin kaupan kautta hotellille, jossa sit porukalla lähettiin taas kinkkien yöelämään.

Sunnuntaina nukuttiin pitkään, hengailtiin hotellilla ja illemmasta lähettiin Jennan kanssa pyörähtään keskustassa. Heräteostoksia tuli ja paljon, mutta ei se haittaa.

Lisää kuvia albumissa. Wild Animal Parkista oma albumi kuville.

1. Kyltti työpaikan pihalta. Isompi kuva albumissa. 2. Perjantain lounas. 3. Perjantaina oli tosi huono ilmasto. 4. Alikulkukäytäbä. 5. Panda. 6. Maya baarista.

21.-25.3.16

Tässä vaiheessa voin kertoa, että nää tekstit kirjotan jo Suomesta käsin. Aikaa ja jaksamista ei tahtonu löytyä enää Kiinassa, halusi koko ajan vaan mennä paikasta toiseen ja tää blogin kirjottaminen/netin säätäminen koneelle oli turhauttavan olosta (aikaa ei halunnut käyttää hukkaan).

 

Maanantaina töiden jälkeen piettiin Erikan ja Jennan kans pyykkipäivä. Hotellin pyykkitupa on ihan ok, pyykkikoneita on paljon, vaikkakin osa toimii vähän huonommin kuin toiset. Silti pyykkiä sai hyvin pestyä. Pyykkäämiseen täytyy ostaa pyykkikortti, joka maksaa 50 rmb + 15 rmb takuumaksu, sillä saa pestyä yhteensä 10 kertaa. 50 rmb on noin 7 euroa. Jennan ja Erikan kans otettiin kolmeen pekkaa tuo kortti.

Aina ei jaksa käydä ulkona syömässä, joten pyhitettiin maanantai purkkinuudelille.

Tiistaina olin työpaikalla lounaaseen saakka, ja lähdin mun kahden työkaverin, Sandyn ja Linnean, matkaan Pudongin puolelle Shangri-La hotellille Spring Travel Mart 2016 -messuille. Shangri-La hotel & resort ketjulla on viiden tähden hotelleja ympäri maailmaa. Kylläkin Euroopan ainut Shangri-La hotelli on Sveitsissä. 

Nämä messut on todella hankala selittää mutta koitan kuitenkin. Messuilla oli pöytiä, joissa esiteltiin hotelliketjun toimipisteiden hotelleja (esim. Singapore, Hong Kong, Taipei, Manila, Tokyo..), joihin matkatoimistot ja eri matkanjärjestäjät pystyivät mennä juttelemaan. Mä en oikein voinut jutella kenenkään kanssa, koska keskustelut tapahtui Kiinaksi.. Mulle jäi mieleen, että tämä tapahtuma oli käyntikorttien jakotilaisuus (mä itse sain 6 käyntikorttia mitä mulle vaan tultiin antamaan, hävettää kun ei itsellä ollut antaa korttia takas). Messuilla oli tarjottavana cocktailpaloja ja teetä.

Oli kuitenkin tosi hieno juttu päästä tutustumaan pintapuolisesti Shangri-La hotelliketjuun, ja nähdä heidän Shanghain hotelli. Pudongissa olevassa hotellissa oli mm. vesiputous sisällä, liukuportaita, lampiakin sisällä, hienot kattokruunut, korkeaat katot yms.

Messujen jälkeen jäin Linnean kanssa Pudongin puolelle keskelle pilvenpiirtäjiä. Juteltiin hetki, ennen kuin Linnean täytyi jo lähtä kotiin. Mä jäin kuitenkin katsomaan Pudongin aluetta, koska onhan se nyt hienomman näköistä, entä Puxin puoli.

Soitin Erikalle ja lähin metrolla West Nanjing Roadille henggaileen hänen kans. 

Keskiviikkona oli kiinankielenkurssin jälkeen melko normaali työpäivä, mutta iltapäivällä eräs mies tuli esittelemään & tarjoamaan GHM hotels & resorts ketjua Classic Travelille. GHM on kans luxus ja 5 tähden ketju, jolla on hotelleja ja resortteja. Onneks tää kiinalainen esittelijä piti PPT:nsä (kinkkien powerpoint) englanniksi, niin ymmärsin esittelyn. Hieman vain kismitti se, että kun mun työpaikkaohjaaja Selina kysy tältä mieheltä jotain, niin Selina kysy englanniksi. Onneks tää mies vastas englanniksi...

Aamulla oltiin jo päätetty Jennan kanssa lähtä syömään jonnekkin dumplingsseja! Kysyin mun työkaverilta Yolandalta, että minne kannattaa mennä, niin saatiin Jennan kans tarkat ohjeet metron exiteistä ja osote, jopa kuvat miltä dumpling -paikka näyttää ulkoa käsin. Illalla sit mentiin Xujiahuille, löydettiin paikka ja otettiin vaan summassa jotain listalta, koska työntekijät eivät puhuneet (yllätysyllätys) englantia. Ruoka oli tosi hyvää ja maukasta, hieman erikoista mutta kyllä siitä täytty.

Torstai ja perjantai oli sit ihan normaaliakin normaalimmat työpäivät, mut perjantai iltana lähettiin Jennan kanssa West Nanjing roadille moikkaan meän vakimyyjää ja ostaan hältä viimesetkin tuliaiset Suomeen!

26.3.-27.3.16 VIIKONLOPPU

Sini tuli Changzhousta Shanghaihin lauantaiaamuna, ja melko pian sen jälkeen meidän kiinalaiset kaverit tuli hotellille oottamaan meidän bussikuljetusta Zhujiajiaoon, joka on watertowni lähellä Shanghaita. 

Heti kun päästiin watertowniin, niin ostettiin joltain naiselta kadulta ihme pallerot jotka syötiin, jotka myöhemmin selvis et ne oli rasvassa keitettyä naurista. Ihan hyvää oli, hirveen rasvasta mut kyllä siinä nälkä lähti kun ei aamulla syönyt mitään. 

Saatiin aika vapaasti kierrellä kinkkikamujen kans. Ostettiin pientä krääsää kojuista matkan varrella ja sit bongattiin kummitustalo, johon sit mentiin mä, Erika, Isabella ja Melansha (aka Tipi). Kummitustalo ei pelottanut kyllä yhtään, enämpi vain nauratti! Tallusteltiin taas kinkkivauhtia ympäri pikkukylää, ja mentiin jätskille. Lauantai oli tosi lämmin ja aurinkoinen päivä!

Meidän kinkkikamut ei enää tiennyt, mistä suunnasta tultiin, joten me sit suomalaisina kuljettiin eellä bussille, josta lähtö takas Shanghaihin oli. 

Illasta lähdettiin Shanghain yöelämään, meän "kantapaikkaan" Zapatakseen, jossa sai pupunkorvapannat, koska tänä viikonloppuna oli pääsiäinen ja Zapatas on melko länsimaalaisten suosiossa oleva paikka! Pääsiäinen meni ainakin mulla ohi, koska ei Kiinassa sitä juhlita. 

Ilta veny ja sunnuntaina herättiinkin vasta iltapäivästä. Haettiin vastapäisesti kahvilasta tunatoastit take awayna mukaan hotellille ja piettiin Jennan ja Sinin kans piknikki Jennan huoneessa. Myöhemmin illalla lähdettiin sit käymään Jennan ja Sinin kans vielä kerran copymarkkinoilla, koska Sinillä oli tuliaiset vielä ostamatta.

28.3.-31.3.2016

Viimeiset arkipäivät Shanghaissa alkaa.

Maanantaina mulla oli projektin arvostelu mun työssäoppimisjaksosta Kiinassa. Opettaja Merja Ylivieskan koulusta tuli arvioimaan mun työskentelyä hyväksytty/hylätty periaatteella.

Meillä oli siis Selinan ja Merjan kanssa keskustelu mun työskentelystä Classic Travelilla. Puolisen tuntia keskusteltiin kolmestaan, sain hyväksytyn merkinnän. Selina kehui minkä kerkesi ja opettaja tais olla ihan tyytyväinen. Selina lähti jatkamaan töitä, mutta Merjan kanssa rupateltiin vielä tovi niitänäitä. Neuvoin Merjalle reitin lähimpään metroon ja suosittelin erästä kahvilaa, johon hän sit jatkoi matkaa.

Tiistaina meillä oli aamusta Closing Seremony kiinalaisten opiskelijoiden & opettajien kanssa. Ensin meillä oli hieman Kiinan kulttuurituntemusta suomalaisten opiskelijoiden + opettaja Maggien kanssa (tää ois pitäny mun mielestä olla jo heti ekalla tapaamisella). Kuultiin mm. lisää ruokakulttuurista, naapurien tärkeydestä, kiinalaisesta kohteliaisuudesta, lahjojen antamisesta yms. Tämän jälkeen oli sit pikku tauko ja mentiin koko ryhmällä suureen luokkaan. Siellä sit jokainen pieni ryhmä kävi esittelemässä omaa harjoittelupaikkaa luokan edessä. Eräs kinkkiopiskelija oli tehnyt parikin videota, jotka sit näytettiin meille. Meidän opiskelijoiden pitäis saada nää videot sähköposteihin, mutta ei ainakaan vielä olla saatu...

Hyvästeltiin kiinalaiset opiskelijat, mun ja Jennan kinkkipartneri Melansha (aka Tipi) oli ostanut meille oikeen lahjat! Mä sain Tipiltä pandapuvun, jonka annoin mun kummitytölle, koska puku oli kokoa 92. Tipille annoin (yllätys) hieman Levi-esitteitä, Haltin repun ja sit jotain muuta pientä.

Käytiin lounaalla, jonka jälkeen suurin osa meistä opiskelijoista lähti töihin (including me), kuten kuuluikin. Osa ei kuiten taaskaan mennyt. Mulla oli tänäänkin näyttöarviointikeskustelu, tällä kertaa koululle! Suomessa arviointiasteikko amikseen on 1-3, ja se oli asia mitä Selina ei oikeen hiffannu. Kuulemma aina on ollu 1-5 ja kyllähän hänen mielestään Suomessakin näin on, mutta sain sit kuiten Selinallekkin selitettyä että Suomessa se on 1-3 eikä sitä nyt vaan voi muuttaa.

Otettiin Skypeyhteys Selinan kans mun opettajaan Mariin, ja keskustelu kesti tosi pitkään... Näytöstä sain arvosanaksi 3, ja suoritin koko tutkinnon osan Kiinassa. 

Tiistai oli myös Sinin viimeinen ilta Shanghaissa, koska Sini joutui lähtemään jo keskiviikkoaamuna yo-kirjoitusten vuoksi. Mentiin siis illalla Shanghain ydinkeskustaan syömään Jennan ja Sinin kans hienoon ravintolaan, shoppailtiin ja käytiin katsomassa Bundin valoja jälleen kerran. Yleisestikkin fiilisteltiin Shanghaita.

Keskiviikkona ei tapahtunut mitään erityistä, oli tosi outoa koska Sini oli pois ja jo takaisin Suomessa.

Torstaina työpaikalla pietin tiimille esittelyn töistä ja asioista, mitä oon mun harjoittelujaksolla tehnyt. Viimeisillä minuuteilla työpäivänä annoin tiimille vielä Fazerin sinisen kohvehtirasian (johon etenkin mun työkaveri Jane rakastui!!), Salmiakkia ja iiiiison Levin kuvakirjan. Siinä sit multa kyseltiin vielä poroista, hilloista ja revontulista viimesiäkin kysymyksiä. Kuka tietää, jos Classic Travel alkaa tehdä luxusmatkoja tulevaisuudessa Levillekin...

Torstai -iltana mun työkaverit oli bookannu meille illallispöydän Xujiahuilta suositusta Hotpot ravintolasta! Selina kutsui maanantaina myös opettaja Merjan mukaan, ja mä kutsuin keskiviikkona Selinalta, josko Jennakin voi liittyä seuraan ja se sopi.

Hotpotissa on siis pyöreä pöytä, jonka keskellä on kiehuvaa vettä (tulista ja ei-niin-tulista), jonka ympärillä on sit raakaa lihaa, nuudelia, tofua, kasviksia yms. Mun työpaikka halus viedä mut ehottomasti syömään just hotpottia, koska se on Kiinassa tosi suosittu. Siinä sit oltiin hämmennyksissä ja puikoilla nakeltiin ruokaa veteen ja sieltä sit poimittiin ruokaa, mitä halus syyä. Ihme kyllä -- tässä ruokailussa ei ollut riisiä!! Selina oli vielä varannut siihen meidän pöytään näytöksen, jossa yks tyyppi heitteli & venytteli nuudelia miten sattuu ja viskas sen sit veteen kiehumaan. Se oli tosi jännän näköstä!

Työporukka oli ostanut mulle lahjan, jonka sain sit illallisella. Ihana korurasia, jonka sisältä löytyi vielä muutamat korut! 

Hyvästelin työporukan vielä viimeisen kerran ja jatkettiin Jennan ja Merjan kanssa hotellille, otettiin Jennan kans Sanni hotellilta matkaan ja lähdettiin etsimään muita opiskelijoita ja viettämään viimeistä iltaa Shanghaissa! 

 

1.4.-2.4.16 VIIMEISET PÄIVÄT

Perjantai oli jokaisella opiskelijalla vapaapäivä. Aamusta kumminkin lähdin käymään Shanghain Britannica International Schoolilla, missä Jenna oli harjottelussa. Hänen piti käyä tyhjentämässä vielä pöytä ja kertomassa vielä vikat heipat työkavereille. Palattiin takas Xuhuille (hotellin alue) ja mentiin viimeisen kerran vakikahvilaan syömään. Haettiin Jennan kans Juulia hotellilta mukaan ja lähdettiin keskustaan tekemään viimehetken ostokset jne.

Kuvattiin vikana perjantaina tosi paljon ja kierreltiin keskustaa läpi. Meidän oli tarkotus käyä Bundin alueella risteilyllä, mut se vähän jäi. 

Perjantaina huomas kyllä, että seuraavana päivänä lauantaina alkaa kiinalaisilla pyhät. Kuuden jälkeen metrot ja metroasemat oli niin täynnä tungosta, koska kaikki olivat lähössä viettämään pyhiä kotiin. Tuntu ihan siltä, että kävellä ei tarvinnu ite vaan tungoksessa liikkui huomaamatta.

Käytiin sit suomiporukalla illalla syömässä hotellin viereisessä kinkkilässä. Tämän jälkeen viimehetken pakkailut ja laukun punnitsemiset, tehtiin Finnairin sivuilla lähtöselvitykset jne.

Lauantaiaamuna kuudelta mentiin hotellin aulaan ja luovutettiin meidän huoneet. Bussi lentokentälle lähti 6.30, ja kentälle kesti tunti matkaa. Nopeasti saatiin lentoliput baggage dropilta, mut jouduttiin odottamaan tosi kauan, koska jotkut eivät olleet tehnyt lähtöselvitystä etukäteen...

Tullin tarkastuksen ja läpivalaisujen jälkeen päästiin portille ja bussikuljetus koneelle lähti melko pian. Ihana yllätys oli se, että meidän paluulento oli finskin uusimmalla koneella, A350!!! Voi sitä ilon ja onnen määrää ku pääsin vihdoin siihen koneeseen. Lento meni tosi hyvin, koneessa sai nukuttua ja ruoat koneessa oli taas ihan hyvää. 

Helsinki-Vantaalla oltiin Suomen aikaa kahdelta, eli kiinan aikaa kl. 19. Hyvästelin kaikki suomalaiset heti koneesta poisnousun jälkeen, koska mun piti lähtä jatkolennolle. Kaikki muut jäivät Helsinki-Vantaalle ja jatkoivat matkaa junalla, mut mä menin sinivalkoisin siivin Ouluun. Parisen tuntia täytyi odottaa jatkolentoa.

Oulun päässä huomasin, et mun matkalaukku oli kärsinyt tosi pahasti lennoista, sillä ennen ei oo tullut niin likasena laukku takasin (ja sen laukun kanssa on tullut reissattua paljon). Mutta ei haittaa, ne laukut on onneksi tehty kestämään kaikennäkösiä kolhuja! Pari mun kaveria oli vastassa Oulun lentokentällä ja lähdettiin siitä heiän kanssa heti syömään...

Loppupostauksen & viimesen raportin teen uudelle sivulle, kunhan aikaa riittää.